Podgorii


Tulpinile puternice poartă și azi in memorie chipul ilustrului sătean Grosu Ion Alexandru imortalizat în filmul “Vierii” realizat în anul 1974.

P odgoria Vinăriei Vornic este principala sursa de struguri pentru vinurile produse in crama proprie. Via este localizata in satul Vorniceni, la aproximativ 40 de kilometri de Chișinău, pe colinele dealului si se întinde pe un domeniu de 10 ha.

In 2016, plantația de vita de vie a fost înnoita. Atunci au fost înlocuiți butucii trecuți de vârful producției cu butași din soiuri moderne si valoroase din punct de vedere genetic, a fost înlocuit sistemul de susținere si s-au achiziționat utilaje performante pentru executarea lucrărilor tehnologice.

Viticultor pasionat, Grosu Ion Alexandru ne-a lăsat pasiunea pentru viță si vin, plantând pe meleagurile satului Vorniceni prima plantație de vie cu soiuri hibride si nobile, aduse în zona Codrilor.

Pentru a pune in valoare întregul potențial al strugurilor, selecția începe chiar din vie, unde strugurii sunt culeși manual, ceea ce permite îndepărtarea cu atenție a boabelor necorespunzătoare sau afectate. Pentru a evita spargerea boabelor si oxidarea mustului, ciorchinii sunt culeși in lădițe. In prima etapa de procesare se realizează o noua sortare, pe banda. Urmează etapa de zdrobire si desciorchinare.

Istoria locului
"Din mila lui Dumnezeu, noi Alexandru Voevod, Domn al țării Moldave l-am miluit pe pan Oana Vornic cu satele Vornicenii si Dumeștii…"
" 25 aprilie 1420 în domnia lui Alexandru cel Bun"

Podgoriile noastre cu struguri frumoși ca sufletul de codrean s-au întrupat cu rădăcini din 1420, când prima data este pomenit in istorie satul Vorniceni.Satul Vorniceni face parte dintre cele mai vechi localități din Republica Moldova.

In Inima Codrilor Din Respect si Pasiune pentru Vin...